Aanwezig: ON2ADR, ON6FI, ON3JT
Bezoekers: ON6IM, ON7KY, ON7CFK, ON7WP
Verontschuldigd: ON1EE
Frisse temperaturen toen de eersten al voor de deur stonden te wachten.
Vorige maand heel snel even laten zien relatief makkelijk je een PCB layout kan ontwerpen en dan laten maken in China. Ondertussen is het printje aangekomen en kon het eens bekeken worden. Het projectje bestaat uit een ESP8266 en een DFPlayer mini MP3 speler (https://wiki.dfrobot.com/DFPlayer_Mini_SKU_DFR0299).
Deze combinatie zal een callgever worden om bvb een vossenjacht te organiseren, de code is nog niet volledig af maar het concept is wel werkende. De ESP8266 staat in wifi modus en heeft een kleine webpagina aan boord waardoor je met je smartphone deze kan bedienen.
Niet veel later werden er onverwacht nog een paar andere demo’s gegeven.
Met SDR console kan je niet alleen een waaier aan SDR radio’s gebruiken, maar ook remote ontvangers. ON7WP heeft zo twee Perseus radio’s gekoppeld staan die je dan kan bedienen en beluisteren met een ietwat deftigere antenne. Gevolgd door een demo waarbij de smartphone gebruikt wordt als een volwaardig bedieningspaneel inclusief audio voor een remote station. Je kan dit ook met een computer doen waar ook ter wereld, je dient natuurlijk wel internet te hebben en een account.
Op de website van Remote Hams kan je een Windows applicatie downloaden (RCForb Client) waarmee je aan de slag kan. Je krijgt dan een virtuele transceiver te zien.
Er is ook een applicatie voor je smartphone, welke door Pedro ter plekke gebruikt werd (deze is betalend).
Tijdens deze demo kon hij ook zijn SWR / Power in het oog houden. Een oude CB meter werd voorzien van een microcontroller die data verzameld en toont, dit op http://on7wp.linkpc.net.
Zet je nog een poortnummer achter deze link, dan kan je een websdr beluisteren die draait op een Raspberry Pi, dus http://on7wp.linkpc.net:8073/
De software voor die websdr werd een aantal jaren geleden door een Hongaarse student ontwikkeld en was onmiddellijk populair. Na een aantal jaren is hij er zelf mee gestopt, maar de broncode was vrijgegeven en kreeg zo een boost en worden er regelmatig nieuwe versies uitgebracht.
Na al deze overvloed aan informatie werden er nog onderwerpen aangesneden over de hobby, wereldpolitiek, bipt, enz enz.
Op een gegeven moment werd ook het onderwerp Meshtastic aangehaald. De bedoeling van Meshtastic is een mesh te maken met kleine radio’s (de gekende Lora32 bordjes oa) waarbij je dan boodschappen met elkaar kan uitwisselen zonder tussenkomst van een provider of grid. Je hebt wel een applicatie nodig op je smartphone, een radio met fatsoenlijke antenne en wat configuratie geduld. Er is een beetje een leercurve en je kan nog wel een internet backbone gebruiken als je wil.
Er zijn in Europa twee banden voorzien : 433 en 868. Bij 433 heb je wat meer vrijheid wat dutycycle betreft van zenden, die is op 868 gelimiteerd. Maar er zal ongetwijfeld nog tijd aan besteed worden in HOB. Alvast een paar info links : www.meshmap.net waar je kan zien waar er node’s zijn en de site met de meeste info : https://meshtastic.org/
Tegen 23u30 waren we voorlopig uitgepraat en we zien elkaar volgende maand terug.