Al een tijdje was er een heen en weer van ideeen, gepraat, gepols, … om nog eens een contest mee te doen. De laatste contest deelname dat ik kon terug vinden was van mei 2007 (in het 4:3 tijdperk : https://www.youtube.com/watch?v=aOW-2IwWmTk ).
En ineens was er een datum voorgesteld door Pedro ON7WP : de IARU Region I contest op VHF in het weekend van 2 en 3 september. Een wedstrijd van 24u. De locatie : bovenop de Brouwersdam in Nederland. Vlakbij een technische ruimte van een poort in die dam, maar ook een vleermuistracking systeem. Geen zware contestdeelname als in the old days, maar eerder een experimentje. De kat werd nog even uit de boom gekeken, maar uiteindelijk besloot ik mee te gaan.
Wel zoals vroeger : de beslissing om te gaan is maar een paar dagen op voorhand genomen, de laptops nog zaterdagmorgen voorzien van de nodige software (en ook ter plekke). Als logprogramma hadden we al langer onze zinnen gezet op Tucnak : http://tucnak.nagano.cz/wiki/Main_Page
Hmm, hadden we niet ooit Taclog geprobeerd? https://rudius.net/oz2m/taclog/index.htm
De voice keyer niet in orde gemaakt en voor de rest amper tien minuten mee getest. Perfect voor contestgebruik dus. Wel in orde : eten en een A4 bladje met de call en locator op : PA / ON7WP / P in locator : JO11VR
Ook de antenne setup kreeg een revisie tov 15 jaar geleden. Twee 7 element yagi’s gestacked. Maar een van de antennes werd een kwart golflengte naar voor geplaatst ten opzichte van de andere. De coax werd ook aangepast met een verlenging. Het idee was om een betere voor-achter verhouding te krijgen.
Afgesproken aan de boot van Pedro om van daar uit richting Brouwersdam te rijden. Vermits zijn wagen vol materiaal zat, voor een passagier er amper plaats was en er nog een generator van de boot mee moest zijn we met twee wagens naar ginder gereden. De contest startte om 16u (14u UTC), tijd genoeg toen we rond 13u ter plekke waren.
De opbouw op zich verliep zeer vlot, als ik me niet vergis konden de eerste antenne testen starten rond 14u. En het experiment werkte, al hadden we het eerst niet door. Stap 1 : het calibreren van de rotor. Je neemt een gekend baken, stel de rotor in op de juiste richting en draai de antennemast tot de antenne ook in de juiste richting staat. Niet met een kompas, maar op het gehoor en signaal meter. Er klopte iets niet. De bakens werden zwakker terwijl we in de juiste richting stonden. Antennes verkeerd gemonteerd, stonden in tegenfase en dat helpt niet. Op zich werkte het dus wel degelijk, alleen in de verkeerde richting.
Alles terug uit de antennevoet heffen (ging vlotter naarmate je meer oefent). En alles correct monteren. Poging twee was beter.
Volgende stap : transceiver en versterkers aansluiten. De kleine generator die mee was, kon het niet aan en zakte door zijn toerental bij de eerste de beste aanroep. Probleem voor later. De SDR transceiver bleef problemen geven (current limit error in TX?) en had er geen zin meer in. Ook de laptop hiervoor vond het nodig om nog wat updates te verwerken. Backup transceiver mee, aangesloten en ook die gaf aan niet happy te zijn met de aangeboden 230V spanning. Gelukkig kon hij ook via een externe voeding werken en was dat probleem van de baan.
Met nog een tien minuten voor de start leek alles klaar. Generator werd vervangen door een sterker exemplaar. Maar het weer verbeterde en de zon kwam piepen. Dan zie je dus nog amper iets op een laptopscherm. Moet nogal een zicht geweest zijn. Twee nerds in een campingstoeltje aan een gammel plooitafeltje die constant salueren.
De rest van de contest verliep zonder problemen, alleen zat er wat sleet op het decoderen van de SSB signalen. We hebben wat foutjes in de log staan, maar we hebben toch een 87 qso’s bij elkaar gesprokkeld.
Na verloop van tijd hadden we de indruk dat de antennes niet in de goede richting stonden als we de locator van het tegenstation hadden. Effe checken en we zaten er een goede 20 graden naast, de antennemast kon net iets te makkelijk in de voet los draaien, dit in combinatie met het beetje wind dat er was gaf aanleiding tot de afwijking.
Nog voor de warme maaltijd gestart werd, was er al een bezoeker die ons een hele tijd in de gaten hield.
Maar geen eten voor hem.
De strand en dambezoekers trokken meer en meer weg, voor ons was het ook stilaan tijd om af te breken. Na vijf uurtjes werd het stilaan donker, er is daar geen verlichting, dat zou het afbreken niet helpen. Rond 21 uur was alles ingeladen en konden we op weg naar de boot. Onderweg had Pedro nog qso met ON5GT op VHF, toch ook een mooie afstand.
De veelvuldig genomen foto’s en filmpjes staan hieronder verzameld. Al een kleine impressie op deze pagina ook. Klik op de foto voor een grotere weergave.
Software en links :
- https://rudius.net/oz2m/taclog/index.htm
- http://tucnak.nagano.cz/wiki/Main_Page
- Foto’s op Google : https://photos.app.goo.gl/QET2tjJ67qNNFHRM7
- YouTube filmpje : https://www.youtube.com/watch?v=Ufct_iz0IlA
- LOG in PDF formaat : klik hier
Wat hebben we geleerd / kan beter :
- Markeringen op de antennes aanbrengen om correct te monteren
- rotor niet meer ondersteboven monteren
- een scharnierpunt voorzien in de mastvoet
- een klemsysteem voorzien zodat de mast niet meer vrij loopt
- software revisie voor de rotor (of het was windresonantie)
- tentje of iets anders wat de leesbaarheid van laptopschermen verhoogt
- de juiste SDR met de juiste pluggen
- software updates thuis doen
- software leren gebruiken op voorhand
- zonnemelk meenemen
- zwijgen dat de antennes verkeerd stonden
- vultrechter voor de generator
- …