Bijeenkomst 10 maart 2023

Aanwezig : ON3JT, ON6FI
Bezoekers : ON7KY, ON7CFK
Verontschuldigd : ON2ADR

Aangekomen in een regen/sneeuwachtige bui, maar eenmaal in het lokaal was het vrij snel een pak warmer.

Ik heb een klein knutselwerkje voorgesteld. Op mijn QTH staat er een iGate voor LoRa APRS, dus een gateway die de RF lora signalen van 433.775 MHz ontvangt en naar internet stuurt. Omdat ik merkte dat niet alle data online werd gebruikt heb ik een kleine monitor gebouwd. De iGate heeft de mogelijkheid om data te sturen naar een zogenaamde SYSLOG server van elk ontvangen signaal. Een ESP8266 vervult de functie van deze SYSlog server en zet na bewerking de data online in een database. Via een website kan ik nu de data bekijken die mijn iGate ontvangen heeft. De URL : https://www.hh31.be/lora
Als alles afgewerkt geraakt, dan plaats ik de broncode in github en doe ik wel eens een demo.

Voor de rest hebben we even wat gebabbeld over de hobby en ook even de afstanden die radiosondes halen. Om je een idee te geven is dit de link naar het onvangstgebied van Willy ON7KY :
https://radiosondy.info/maps/web_map.php?receiver=ON7KY-16&altitude=50000&days=700&receiver_coverage=1

Zoals je kan zien is dit vrij ver, rond de 500 km is de best odx. En dat met een simpel printplaatje en een antenne buiten. Toegegeven, de hoogte van de sonde speelt een belangrijke rol.
Kijk ook regelmatig eens op https://amateur.sondehub.org/#!mt=Mapnik&mz=5&qm=12h&mc=53.46189,-2.19727 om te kijken of er een radioamateurballon ergens rondzweeft.

En vermoedelij is er eentje neergehaald enige tijd terug : https://globalnews.ca/news/9495077/pico-balloon-shot-down-missile-yukon/

De avond heeft niet overdreven lang geduurd. Buiten was het weer een pak frisser geworden en een dun laagje vorst was reeds merkbaar, maar je kon nog veilig naar huis rijden.

73’s Joost ON3JT