Bijeenkomst 11 augustus 2023

Aanwezig : ON3JT, ON6FI, ON2ADR, ONL13149, ON7BNY
Bezoekers : ON6PS, ON7KY, ON7CFK, ON3LWS, ON5RW

Na een afwezigheid van een maand, was het lokaal terug geopend.

Reeds twee aanwezigen toen ik toekwam. Het was min of meer terrasjeweer, maar wel zeer laf buiten.
Toch maar binnen zitten dus. En al gauw liep het gehele lokaal vol, met tien waren we deze keer. We komen bijna parkeerplaatsen te kort. Zoveel volk maakt het er natuurlijk niet makkelijker op om onderling te keuvelen. We leerden dat er een paar zeer dicht in elkaars buurt woonden en ook herinneringen aan vroeger gekende amateurs uit de regio werden bovengehaald.


Er kwam ook een case naar boven die wat meer onderzoek nodig had. De mogelijkheid om als radioamateur er voor te zorgen dat je je wagen niet kan vergrendelen of ontgrendelen met je remote sleutel. Door op een bepaalde frequentie (70cm) te zenden wordt het signaal van je sleutel overstemd en zal de wagen niet reageren op het commando van de sleutel.

Amateurs als we zijn namen we de proef op de som en inderdaad. Van de vier a vijf wagens was er eentje die bleef reageren. De rest weigerde dienst.

Ook even aangehaald, maar ik post nog een apart item op deze site. Op zaterdag 9 en zondag 10 september is er een open deur dag ter gelegenheid van open monumentendag in observatorium van de Koninklijke Sterrenwacht in Marche en Famenne. Meer details op deze site : https://www.astro.oma.be/nl/save-the-date-9-en-10-september-opendeurdagen-op-het-station-voor-radio-astronomie-te-humain/
Dit station werd opgericht in 1953 door de Koninklijke Sterrenwacht van België om er de allereerste radiotelescopen te plaatsen die de zon observeren. In de jaren ‘60 werd een zonne-interferometer gebouwd met 44 radiotelescopen, die werden uitgebaat tot in 2001. 
Alvast een voorproefje op de site van de Luikse radioamateurs : https://on5vl.org/visite-observatoire-belgique/

Tegen 23u was iedereen in zijn auto geraakt, ondanks de voortgezette testen op 70cm, en kon genieten van de rest van het weekend.