Bijeenkomst 14 januari 2022

Aanwezig :
ON6FI, ON7KY, ON7WP, ON7CFK, ON3JT, ON5RW

Rond 19u was iedereen buiten ON7CFK ter plekke bij ON7WP om een oud legermastje proberen te verwijderen van de garage. Dit uitschuifbaar mastje was opgehangen aan twee beugels. De oorspronkelijke bedoeling was om hem verticaal te laten laten en dan te kantelen.
Ook Marnix, qrp van ON7WP kwam mee helpen. Na een aantal pogingen kregen we de mast toch al een 20 a 30cm lager, maar het leek ons niet veilig genoeg om verder te gaan. Het gewicht en de krappe ruimte binnen de beugels om te manoevreren deed ons besluiten om toch maar even te wachten op ON7CFK.
Met behulp van ON7CFK en zijn deskundige ervaring (en slijpschijf) was de mast in no time beneden.
De 6-meter beam en vertical konden nu er af gehaald worden en was het moment aangebroken om de mast verder te kantelen en opzij te leggen voor revisie.

Ondertussen was het 21u geworden en zijn we nog “even” afgezakt naar het lokaal vlakbij. Daar was het gelukkig warmer dan buiten. Iedereen voorzien van een drankje en waren nog vertrokken voor een rondje babbelen over de hobby. ON7WP was dan nog even snel thuis twee radio’s gaan halen : een Tecsun PL-330 en een Xiegu x6100. De eerste is een kleine draagbare HF ontvanger, de tweede een HF + 6M transceiver.

We leren ook nog dat ON0ZK op 145.6375 een beetje doof is, vermoedelijk is de caviteit niet meer correct getuned door een uitschuiver op de trap gevolgd door een pijnlijke bots.
Nog een paar websites passeerden de revue :

Tip : wanneer je in Chrome geen audio meer doorkrijgt van een websdr dan is de mogelijke oorzaak dat de website in kwestie niet beschikt over een SSL certificaat. Hoe kan je dit herkennen? Door naar het adres te kijken : https://… is met certificaat, http://… zonder, de ‘s’ in https staat voor secure.
Blijkbaar hierdoor dus geen audio, maar je kan de site toevoegen om toch audio door te krijgen.
Zie https://www.tenforums.com/tutorials/116467-allow-block-sites-play-sound-google-chrome.html in Option One. In het laatste screenshot zie je daar de optie om sites toe te voegen bij Allow.

Na nog wat gebabbel over LoRa, DMR, coax, … deed de laatste het licht uit om 23u45 en tegen dan was iedereen vertrokken in de kille nacht. Luisterend naar een repeater die niet wil terug luisteren.