Bijeenkomst 10 juni 2022

Aanwezig : ON7WP, ON7CFK, ON6FI, ON7KY, ON8CW, ON6IM, ON3JT

Aangekomen aan het lokaal bleek er een bijscholing bezig te zijn van het RK. Vermits we wat gingen experimenteren leek het me beter om uit te wijken. Hartelijk dank aan ON7WP om een alternatieve locatie te kunnen aanbieden. Mijn excuses om geen briefje te hangen, het ging allemaal wat snel.

In de ouderlijke woning van ON7WP werd de tafel ontruimd om een meet opstelling te voorzien. Als bron werd een Icom IC 910 all mode VHF/UHF toestel voorzien. Vervolgens een hoooooop richtkopplers, meetkoppen, Anritsu VNA, SWR meters, Bird meter en tussenstukjes, coax enz enz om te termineren in een dummy load. Welke geeft het juiste vermogen aan?

De dB’s vlogen heen en weer, hoofdrekenen werd bovengehaald, aansluitingen aangepast, kabels nagemeten, adapters gezocht, eureka momenten, richtkoppler nagemeten, …
Het was een drukte van jewelste waarbij een kat haar jongen in zou verliezen. In dit geval zou je kunnen zeggen dat de transceiver zijn swr meters zou verliezen.

Naarmate er meer en meer metingen werden gedaan en nagerekend, mogen we concluderen dat de Surecom SW102 nog niet zo slecht is. Rekening houdende dat hij soms graag wat meer aangeeft ligt het binnen aanvaardbare toleranties.
Voor 55 US dollar is hij tegenwoording te verkrijgen : https://www.surecom.com.hk/sw102
Zoek wat rond, soms goedkoper te vinden, maar ook veel duurder.

Een andere conclusie die we leren is dat alle meters een afwijking hebben. Hoe meer toestellen de revue passeerden, hoe meer verschillende waarden we hebben gemeten. Ik schat dat er een vijftien-tal meters getest zijn geweest.

Na afloop werd er nog wat nagekeuveld en mogelijk zou de webinar van ON7WP niet doorgaan. Je kan nog altijd eens een kijkje gaan nemen op https://www.rfseminar.nl/programma-2/

Voor de maand juli zal er geen bijeenkomst zijn. Of althans niet in het RK lokaal, wie wil kan op de radio elkaar ontmoeten.
ON7WP gaat zeilen en neemt een WSPR transmitter mee, mogelijk kunnen we dus tracken.
Je hebt de “aloude” WSPR.net website
Maar een iets betere naar mijn mening is die van VK7JJ : http://wspr.rocks/
En er is natuurlijk ook nog : https://pskreporter.info/pskmap.html