Bijeenkomst 12 januari 2024

Aanwezig : ON2ADR, ON3JT, ON6FI, ON1EE
Bezoekers: ON7KY, ON5RW, ON7CFK, ON6PS

De eerste bijeenkomst van 2024 en men stond al ongeduldig te trappelen aan de deur bij aankomst. Eenmaal binnen werden tafels en stoelen verplaatst dat het een lieve lust was.

De BIPT factuur is aangekomen. Deze is voor je stationsvergunning, die we nog niet hebben als ik even rondvraag. 60 Euro later kan je er weer voor een jaar tegen aan gaan. Ik moet hier een rechtzetting geven want ik geloof dat ik het net andersom heb uitgelegd eerder.

Het bedieningscertificaat dat we in december moesten betalen is wat elke actieve radioamateur dient te hebben. Dit geef je het recht gedurende 5 jaar te mogen uitzenden.

Het stationscertificaat van 60 euro is om toestellen thuis/auto/portable te gebruiken. Zie ook https://www.bipt.be/consumenten/radioamateurs

Een eerste prototype van een rotor sturing met Arduino werd getoond. Hier en daar nog bugs en verbeteringen in gedachte. Gebaseerd op de bekende AR303 rotoren (22 V AC motoren) zonder feedback is het gokken waar je antenne staat. De originele rotoren hadden een tweede synchrone motor in de bediening mee lopen. Dit is nu opgelost door uit te rekenen hoeveel tijd 1 omwenteling van 360° duurt en van daar verder te gaan. Calibreren is de motor laten draaien tot zijn mechanische aanslag en ondertussen de stroom meten. Deze gaat een beetje omhoog als hij tegen de aanslag aan loopt. De positie wordt telkens opgeslagen in de EEPROM van de Arduino. Relais zullen nog vervangen worden door triacs, af en toe treedt er een reboot op na het uitschakelen van een relais. Groter behuizing zal ook helpen.

Voorbeelden van andere bouwers (waar ik losjes heb op gebaseerd) :

De workshop van vorige keer heeft toch nog wat vragen opgeleverd en die werden graag opgelost. De ontwikkeling staat echter niet stil en een kleine demo :

Inderdaad, met een bepaalde firmware kan men basic SSTV (Martin 1) uitzenden. Het is beperkt tot wat tekst en een vast gedefinieerde template.
http://www.hamskey.com/2024/01/introducing-uv-k5-version-01m-sstv-text.html

En ook bediening via de computer is voorzien in een andere firmware.

Binnenkort heb je per firmware een aparte portable nodig.

Er werd nog duchtig gediscussieerd maar tegen 23u ging het licht uit, verwarming af en iedereen naar huis. Geen sneeuw of ijzel te bekennen.