Bijeenkomst 9 februari 2024

Aanwezig : ON2ADR, ON3JT, ON6FI
Bezoekers: ON7KY, ON7CFK
Verontschuldigd: ON1EE

De man met de sleutel was niet vroeg genoeg voor de twee bezoekers die reeds stonden te wachten.
De Quansheng portables blijven binnenstromen. Er mocht nog een nieuw exemplaar voorzien worden van nieuwe firmware en daarna met Chirp al een basis aantal kanalen opgevuld worden.
Een andere, reeds voorzien van v0.17, kreeg dan ook nog snel een update naar v0.22. Het gaat zo snel dat je amper twee zinnen kan uitspreken.

Het onderwerp van de repeaters die aan elkaar gelinkt zijn werd aangesneden en via deze url je zien welke ontvanger er actief aan bijdraagt (met signaal sterkte) : http://svxportal.on4akh.be/list_reciver.php

De affiche van Dirage werd besproken en tevens vermeld dat de hambeurs van NOK ook voor de deur stond. Zelf had ik ook nog een printje mee met een BTA41. Dit is een triac, bedoeling is om de zelfbouw rotor sturing de relais te vervangen hierdoor. Geen geklik en hopelijk ook geen reboot meer van de controller.

Ook even getoond is het proces van tekenen van een simpel schema in EasyEDA, om daar vervolgens een printje van te genereren en te bestellen bij JlcPCB. Voor een kleine 6 euro zijn er 5 dubbelzijdige printplaatjes van 10x4cm gemaakt en onderweg naar Belgie. Voor die prijs kan jet het moeilijk nog zelf doen.

Het experimentje in de nieuwsbrief was dat ik er in geslaagd was om met de Quansheng op kantoor de 23cm repeater te ontvangen. Het kan daar ontvangen, maar is heel doof daar. Met een beetje geluk had ik S4 op een zelfgemaakt dipool-antennetje.
Klein opname :

Diverse onderwerpen werden nog besproken. Eentje viel op en daar had ik eerder al van gehoord. Voor de volledigheid toch even gaan opzoeken : een nucleaire batterij. Recent was hier een persbericht over.
Het ging over Betavolt, een Chinese producent.
Een kritische blik hier op :

Dit deed me denken aan een documentaire van een aantal verloren gegane generators voor vuurtorens in de desolate Russische regionen in het noorden. Ook altijd handig als bijverwarming, NOT!

Uiteindelijk schuren we toch nog tegen 23u aan, maar dan is voor iedereen het teken om huiswaarts te keren.