Bijeenkomst 14 april 2023

Aanwezig : ON3JT, ON6FI, ON7NH, ON7BNY, ON2ADR
Bezoekers : ON7KY, ON7CFK

Vrij snel na aankomst werd ik er op attent gemaakt dat ON7CFK al een weekje eerder aan de deur had gestaan, kleine vergissing van datum, maar wel een extra ritje met de motor.
Met ON7BNY Benny en ON7NH Carl hadden we wat extra volk om de verkiezingen vlot te laten verlopen. Enkele minuten later was dan ook alles geteld, de getuigen hadden het PV mee ondertekend en de uitslag kon bekend gemaakt worden. Voor de CM dan toch.

Met eenduidigheid van de stemmen (vijf echte stemmen) mag ik nog eens een jaartje verder jullie CM spelen. Voor wie het niet mocht weten, CM ben je bijna voor eeuwig HI. Afgelopen week kreeg ik een brief van de UBA voorzitter met als titel : Benoeming leden van verdienste. Wie minstens 15 en/of 25 jaar een functie binnen de UBA opneemt komt in aanmerking voor een ereteken in de vorm van een zilveren/gouden speld. En blijkbaar draai ik al 17 jaar mee.

ON7BNY Benny had ook nog wafels mee en na een aarzelende start werd hier en daar toch wel eentje gesmaakt. Tijd voor nog wat kleine zaken.
Het voorstel werd gelanceerd om eens een bezoekje te brengen aan het radiomuseum boven op den Berg dat door Remy ON5RW wordt ingericht. Iedereen was hier wel voor te vinden, ik regel de details verder met Remy.

Daarna ook even een kleine handheld bovengehaald die door vele YouTubers wordt omschreven als de concurrent van de Baofeng portable : QuanSheng UV-K5.
Voor amper 23 a 35 euro is deze de jouwe. RX van 50 MHz tot 600 MHz, inclusief airband AM. Maar eerlijk is eerlijk, de airband rx is teleurstellend, klinkt overloaded en naast frequentie. Ze zullen een truukje uitgehaald hebben hiervoor voor de marketing afdeling. Het speakertje is redelijk schel en mist een beetje body.
Maar genoeg reviews op internet : https://www.youtube.com/results?search_query=QuanSheng+UV-K5


Dan nog een klein verslagje van een ballonvlucht een weekje geleden. Op zaterdag 8 april werd iets voor de middag een amateurballon gelanceerd in Nederland met als belangrijkste payload een pizza. In samenwerking met Chef Erik : https://www.youtube.com/@ChefErik

Ongeveer een 45 ontvangststation waren in de weer om de ballon te tracken. Ook werd er regelmatig een camerabeeld verzonden in SSDV (Slow Scan Digital Video). Zo konden we ook visueel mee volgen. Helaas liet de camera het afweten op 12 km hoogte vanwege de koude (hij was niet voorzien van de nodige isolatie). Na een aantal uren boven oa de Noordzee en de Schelde maakte de pizza een mooie landing op een grasveld nabij Kalmthout en werd gerecupereerd door de lanceerders. Een van de weken volgt er een videoverslag op het kanaal van Chef Erik.
Alle telemetrie, route en ontvangststations kan je op het mapje terugvinden : https://grafana.v2.sondehub.org/d/HJgOZLq7k/basic?var-Payload=CHEFERIK&to=1680975971000&from=1680943571000&orgId=1

Camera die de pizza filmde

Image 1 of 9

Wil je zelf eens proberen : kijk dan regelmatig op Sondehub via deze link : https://amateur.sondehub.org/#!mt=Mapnik&mz=5&qm=1h&mc=53.46189,-2.19727

Data wordt meestal op 70cm verzonden, dit kan in RTTY, LoRa, 4FSK, …
Indien je actief bent op FaceBook, kijk dan even in de groep HAB-NL (High Altitude Balloon).

Er werd nog wat heen en weer gekeuveld over de hobby en rond 22u30 hebben we de deur afgesloten. Tot volgende maand.