Bijeenkomst 12 mei 2023, bezoek Radiomuseum

Aanwezig : ON3JT, ON6FI, ON7PF, ON2ADR
Bezoekers : ON7WP, ON6IM, ON7KY, ON7CFK en natuurlijk ON5RW

Vorige bijeenkomst was het idee al naar voren gebracht : een bezoekje aan het Radiomuseum van Remy ON5RW. Vandaag was het zover. Het zonnetje was zelfs aanwezig.
Iedereen had vlot de weg naar boven op den berg gevonden, voor eentje ging het minder vlot. Pedro wou perse met de fiets de berg beklimmen, de mountainbike was goed gekozen, de klim eigenschappen van de rijder iets minder, maar na zweten en puffen was hij ook present.

De rondleiding start in het heemmuseum zelf dat de eerste twee verdiepingen in beslag neemt, helemaal onder het dak staan grote vitrinekasten met allerlei apparatuur, beginnende van de kristalsets met een galena kristal tot zelfs een lusterradio.

Dankzij de deskundige uitleg van Remy hebben we leerzame terugblik op de radio en kan je je bedenken wat er op een goede 100 jaar allemaal verwezenlijkt is. Elk stuk heeft zo een eigen geschiedenis en zo leren we bvb dat de lusterradio met de letters KLM helaas geen connectie heeft met de bekende Nederlandse luchtvaartmaatschappij, maar van een fabriekje uit buurgemeente Berlaar. Of een radio waarbij het geluid via orgelpijpjes werd gestuurd omdat de maker vond dat dit beter klonk.

Je kan ook klikken op de foto’s en ze groter bekijken/bladeren.

We trokken ook heel even een opslagruimte in waar de repeater ON0ZK tussen de oude boeken, museumstukken, … te vinden is. De oorzaak waarom de de repeater niet meer werkt was snel duidelijk. Iemand had het stopcontact uitgetrokken.

Jongens blijven jongens en een spionagezender in een van de kasten bleef de aandacht trekken. We hebben het toestel van kop tot teen bekeken en vermoedden dat het een toestel van Duitse makelij was.
Helaas kan ik nu meedelen dat het niet het geval is, het is een Brits toestel.
Meer info kan je hier vinden : https://www.cryptomuseum.com/spy/mk123/index.htm
Het is een MK.123, oa gebruikt door de special forces SAS.

We bedankten Remy voor zijn uitleg en gastvrijheid en doken nog even de kelder van het museum in voor een drankje en een babbel.

Een paar websites :

https://www.radiomuseumheist.be/
https://www.radiomuseum-olen.be/

Vorige bijeenkomst had ik al laten vallen dat ik een ballon had getracked met een pizza aan. Het filmpje is eindelijk klaar en de hele rapportage kan je bekijken op YouTube :