Bijeenkomst/uitstap 13 januari 2023

Aanwezig : ON6FI, ON3JT en ON7CFK
Verontschuldigd : ON7KY

Vrijdag 13 januari, voor sommigen een dag van bijgeloof maar die bleef ons gespaard vandaag alhoewel….

Rond 19u30 waren er al een paar bezoekers aanwezig waaronder Hugo ON6FI. Na verwelkoming trokken we even de kelder in voor een korte rondleiding door de shack en clubruimtes. De shack is gelegen in een appartements gebouw met antennes op het dak, lange coaxen dus. Kris ON7CFK had een beetje vertraging aan een spoorwegovergang die vermoedelijk betere tijden had gekend (lees ongeval). Het clublokaal stroomde langzaam vol en met een 25-tal aanwezigen en paar minuten vertraging ging de voordracht van start.

Inleiding

Van de zon en haar 11-jarige cyclus, sunspots, A en K waarden gingen we naadloos over naar de verschillende layers (D-E-F1-F2) en de karakteristieken hiervan. Onze keuze van een bruikbare frequentie hangt dus wel degelijk af tijdstip van de dag en locatie van ons tegenstation. En natuurlijk onze zon die we de laatste dagen maar weinig hebben gezien.
Om de indrukwekkende hoeveelheid informatie even op te nemen was er natuurlijk ook een rustmomentje voorzien waarbij de “baarmoeder” met plezier ons een drankje verkocht.

Pauze

Tijdens deze pauze ontdekte een van de aanwezigen dat hij zijn autosleutels nergens kon vinden. Broek en jas gecontroleerd, lokaal ook even onderzocht. Nergens te bespeuren. Toch bijgeloof? We zagen hem naar buiten vertrekken tegen het einde van de pauze. De volgende lading slides stond al klaar.

Stilaan werd hiermee de basis gelegd voor de vervolg voordracht begin februari. Propagatietools en methodes werden aangehaald, maar ook stilaan worden antennes in beeld gebracht.

Slide 44

Rond 22u30 hadden we ongeveer een 60-tal slides gezien en waren we een pak wijzer geworden. Nu dit in de praktijk brengen. Ondertussen had de man die op zoek was naar zijn sleutels deze terug gevonden in zijn auto, hij terug gelukkig. Nog een korte babbel en niet veel later trok iedereen naar huis.

Ik wil Kris ON7CFK nog even bedanken voor het idee van deze voordacht. Zeker ook Yves ON4KCY die grondig de tijd heeft genomen om dit stukje van de hobby te belichten. De volgende voordracht is gepland op vrijdag 3 februari met als titel : Choice of HF antenna related to the propagation.

Van zodra de presentatie beschikbaar is op de website van Radio Club Leuven zal ik proberen ze ook hier te voorzien.