Nazicht antennes en mast op het clublokaal (deel 1)

Een kort verslagje van de activiteiten op 3 juni. Het idee was om de HF vertical van demast te nemen en te kijken wat er mis was. Tegelijk proberen een wifi antenne er in te plaatsen.
Rond 19u00 was ik ter plaatse, vrij snel volgden Benny en Pedro. We hebben even een ladder van het RK geleend en klommen vol goede moed het dak op. In de mast kruipen leek ons niet zo’n goed idee. Dan moest die maar naar beneden. Hoe gingen we dat doen met drie man?

De mast was opgetuid met in totaal 8 tuidraden. Pedro stelde voor om er twee per twee langs een kant los te maken. De mast er uit heffen en ermee weglopen waarbij de bonvenkant nog werd vastgehouden door de resterende tuidraden. Achteraf geloofde hij zelf amper in het slagen van dit plan, maar kom…

Tuidraden los en nu de mast proberen uit de bodemplaat te krijgen. Zoals je kon verwachten zit er een bout in de grondplaat geschroefd om de mast te verankeren. En dat zag er nogal roestig uit na al die jaren in weer en wind. Ondanks WD40 brak de bout alsnog af. Gelukkig konden we toch een beetje de mast roteren en ging het zo ook wel lukken.

We haalden de mast uit de grondplaat en Pedro liep er mee weg, Benny en ik probeerden de mast op te vangen wat wonderbaarlijk nog lukte ook. Ondertussen was Hugo gearriveerd en ook op het dak geklommen.


Daar lag nu een donkerbruine roestige mast op het dak wachtende op zijn finale demontage. Alles antennes gedemonteerd en coaxen werden ter plaatse nagemeten. Bleek nog allemaal goed mee te vallen. De mast zou wel een andere bestemming krijgen, die is niet echt meer te vertrouwen. Het idee is geopperd om een 6 meter lange alu buis te nemen.

Het installeren van de wifi hardware ging dus voorlopig niet gebeuren op de mast zelf. Dan maar het vlaggenmastje van het RK genomen. Beerzelberg lag in een andere richting van wat iedereen dacht. En de bomen stonden mee in de weg. Veel wifi stations gezien, maar geen Beerzelberg. De yagi antenne eens vervangen door een paneelantenne bracht ook niets op.

Ondertussen was ON8KD Kris met gevolg aangekomen. Hij heeft voor zijn eindwerk een baken ontworpen met een temperatuur gecompenseerde oscillator. Wij mochten als proefjury fungeren. Na de verdediging heeft hij een aantal vragen mogen beantwoorden.

Er is nog wat nagepraat en rond middernacht hebben we de rondvliegende muggen, andere beesten en wat weet ik nog allemaal achtergelaten in het lokaal.

Todo :

  • nieuwe tuidraden, de oude zijn rijp voor de container, ook nieuwe verankeringen in de muur (rechterkant garage)
  • nieuwe mast : alu buis van 6m
  • revisie antennes zelf
  • wifi poging 2
  • ….

Waren aanwezig : ON3JT, ON7BNY, ON7WP, ON6FI, ON7CFK en later nog ON5OF.
Verontschuldigd : ON7NH en ON4KCY
Bezoekers : ON8KD + yl en ….