36e Nordic VUSHF Meeting te Denemarken

Na een nachtelijke rit door Nederland en Duitsland en de nodige stops zijn we iets voor de middag in Aabenraa. Het stadje vlakbij de plaats waar de meeting plaats heeft. Even onze middaglunch opgepeuzeld en daarna naar de plaats van het gebeuren. Het Stevninghus is een groot terrein van de Deense Scouts. Naast een aantal gebouwen is er veel plaats waar je tentenkampen kan plaatsen.

Het onthaal verloopt gemoedelijk, plaatsje kiezen om onze tenten op te slaan en daarna nog even de eindafrekening betalen. Stilletjes aan druppelen de andere deelnemers binnen en algauw wordt het verzamelen geblazen rond een paar centrale picknick tafels. We pendelen af en toe ook naar de kampeerplaats zelf om de apparatuur die sommigen mee sleuren te bewonderen. Er wordt ter plekke bvb een qso gedaan op 24 of 48 GHz over een afstand van maar liefst 30 meter 🙂
De meeste deelnemers kennen elkaar al jaren en maken regelmatig qso’s, zijn present op de Nordic Meetings en komen uit de Scandinavische landen, maar ook Duitsland, Nederland en nu ook uit Belgie. Het moet gezegd zijn dat het niveau en kameraadschap hier hoog in het vaandel staat.

Nog even zoeken we samen een geocache die verstopt zit op het terrein. Na wat zoekwerk ontdekt Pedro de rioolbuis waar hij in verstopt moet zijn. Na wat aarzelen er toch maar op handen en voeten in gekropen en gevonden.

‘s Avonds wordt de barbecue aangestoken en algauw zit ieder zijn stukje vlees te bakken op een gigantische rooster. Algauw zitten onze magen vol met vlees en lekkere groenten. Nog een paar biertjes later kruipen reeds rond 22u onze tent in.

Zaterdag is de zon een beetje zoek en regelmatig valt er een plensbui. Dat heb ik (Joost) aan den lijve mogen ondervinden toen ik rond 7u een toertje ging joggen. Na 8km was ik terug op de kampplaats en zocht een warme douche wat een van de organisatoren me naar toe kon leiden.

Na het heerlijke ontbijt start de mini hambeurs en bijna gelijktijdig ook de eerste voordracht. Geboeid luisteren we naar een uiteenzetting door OZ1FF over het bouwen van een microwave station. Een kleine pause later volgt er een tweede voordracht door DF9IC over het gebruik van een USB DVB-T dongle als meet instrument.

Na de lunch slaan we de meeting van de Nordic VHF managers over daar ondertussen een bezoeker die Pedro kent aangekomen is. Juan Carlos, de schrijver van de PCR Anywhere vergezelt ons. Zijn site : http://www.pcranywhere.com/pcr-online.html
Er wordt wat heen en weer gekeuveld waarna het al snel tijd is voor een van de favoriete voordrachten : Het winnen van een contest in het hoge noorden. Zeer indrukwekkende uiteenzetting en ik vermoed dat we er al goed van geleerd hebben. Nu nog wachten op de slides om alles nog eens te bekijken.

We worden benaderd om een team te vormen samen met een DL en een OK (de enige) voor de bouwwedstrijd. Geen idee wat ons te wachten staat. Dan wordt het duidelijk : je hebt een signaal bron van 2,4 GHz, bouw een antenne en amplifier om op de spectrumscope drie meter verder het sterkste signaal neer te zetten. Ons signaal is maar een dB zwakker dan de winnaar en dus eindigen we tweede.

Het ham diner komt er aan en na de heerlijke maaltijd worden er lotjes van de tombola verkocht. Prijzen die te winnen zijn : coax, dipole kit, mobiele antenne, nog wat zaken en een 500 watt 2m PA, als hoofdprijs een netbook. Buiten een flesje Feigling winnen we helaas niets. Na nog even aan het kampvuur ons te hebben verwarmt kruipen we onze slaapzak in. Morgen is het een lange rit terug naar huis.

Onderweg blijft de voordracht over het contesten nazinderen en tijdens de rit worden al een aantal sleutelwoorden genoteerd voor de komende contest.

Geniet van de foto’s die er genomen zijn. Er zijn ook foto’s online op de site van de meeting zelf : klik hier

Ondertussen staan de Powerpoints ook online op de site : klik hier

Volgend jaar misschien naar Noorwegen ?