Bijeenkomst 11 maart 2022

Aanwezig : ON3JT, ON6FI, ON7KY, ON6XI en wat later ON7CFK + dochter

Er stond reeds een wagen aan het RK lokaal wat al deed vermoeden dat er een opleiding of dergelijke zou gegeven worden door iemand van het RK zelf. Wat ook het geval was. Er was iemand de ruimte aan het inrichten en er zijn nieuwe stoelen aangekocht.
De keuken gebruiken was een optie, maar we zijn naar een burootje iets meer naar achter getrokken, zo waren we meer afgeschermd van mogelijke geluidsoverlast. Daar zien we ook de draagbare radio’s die het RK tegenwoordig gebruikt. Toestellen van Hytera, momenteel nog analoog geprogrammeerd, maar de digitale stap is voor binnenkort.

We mochten ook Freddy ON6XI verwelkomen als nieuw lid, die er ineens voor zorgde dat we met genoeg UBA leden waren om een geldige verkiezing te organiseren. Na een korte introductie leren we dat hij lange tijd op Melsbroek heeft gewerkt aan de avionics van de wereldberoemde C130. Het was toch spijtig dat ON7CFK op dat moment er niet was. Maar een korte tijd later wandelde hij ook binnen en er volgde een uitwisseling van namen en anekdotes uit een ver verleden.

Na de nodige admnistratie van de analoge verkiezingen gaf ik nog even een kleine demo met de telefoon.
In dat burootje zaten we ook zwaar afgeschermd van enige repeatersignalen. De bedoeling was om proberen een DMR gesprek aan te gaan met ON5RZ, Raf die op datzelfde ogenblik op de clubvergadering van GTM aanwezig was. Met de DMR radio lukte het niet om ON0AND te openen.

ON0AND is een repeater in het OpenDMR netwerk en staat opgesteld op de politietoren in Antwerpen op “den Oudaan”. Ingesloten door metalen kasten en muren lukte het dus niet om een fatsoenlijk signaal buiten te krijgen. Er is echter nog een oplossing die ik een dag eerder voorbereid had. Je kan namelijk op je Android telefoon de applicatie Droidstar installeren (er bestaat ook een Windows PC versie). Dit maakt van je telefoon een DMR radio (ook andere modes zoals d-star zijn mogelijk), al ga je hier “draadloos” via WiFi of 4G. Je kan het ook tegenkomen als Dudestar.

In de standaard opzet is deze app niet voorzien voor het OpenDMR netwerk, maar je kan dit tweaken. Ik ga hier niet te zwaar in detail, dan kan ik nog heelder teksten volpennen 🙂
Het lukte op deze manier wel en we konden kort een QSO maken met ON5RZ/p. Het leuke was dat we de repeater wel konden ontvangen. Ook ON6JF kwam even gedag zeggen. Test geslaagd.
Er is ook even nog iets gezegd over Echolink, maar je kan dit eerder beschouwen als de analog connectie via internet, ook hier kan je dit installeren op telefoon als computer.

Zo in het klein burootje zitten gaf toch ook snel aanleiding om iets sneller huiswaarts te keren en rond halfelf was iedereen terug op weg naar huis.

Dit verslag kwam wat later. De website was lange tijd niet bereikbaar. Oorzaak was een kabelbreuk bij een datacenter in Nederland waar onze site gehost staat. Maar we zijn er terug!

Een paar linken :

Google best even op Droidstar om al wat info te lezen als je wil, de app gedraagt zich als een hotspot. Je moet ook een persoonlijke DMR-id hebben.
Een tip voor zowel Echolink als Droidstar : scan je zendvergunning in. Je moet ze opsturen om te valideren dat je als een radioamateur bent.