Opendeur Pool Ruimte 24 sep 2022

Het was een typisch druilerige Belgische herfstdag. Met een lichte mist en niet aflatende regen richtig Ukkel gereden. Net dankzij dit weer was een parkeerplaatsje vinden net iets makkelijker.

Vermits ik niet alleen was, kon ik niet direct de UBA stand gaan opzoeken. Gelukkig was het niet te druk en kon ik even kijken naar de standen in het hoofdgebouw waar oa seismografische activiteiten werden gemeten, zonneactiviteit wordt gemonitord, de meteo waarnemingen zaten meer over het terrein verspreid in tenten.

Tegen 14u en na een persoonlijke rondleiding van de schoonbroer aangekomen op de lanceringsplaats. De ballon werd reeds gevuld en de medewerkers van het KMI gaven uitleg over weersondes die drie keer per week werden gelanceerd. Er stond een UBA standje met verschillende gevonden sondes, een ontvangstdemo, antennes, en deskundige uitleg. Ik kon vrij snel contact leggen met Gérald ON3GSU en Benoit ON5??? (sorry vergeten in de drukte). Gérald had me eerder al gecontaceerd over dit evenement.

Al vrij snel kwam het lanceermoment dichterbij. Even opmerken dat de sondes die vandaag werden gelanceerd niet de klassieke weersondes waren, maar gevonden sondes die voorzien werden van nieuwe firmware en in de 70cm band uitzonden. Een normale sonde van het KMI kan je horen op 403.5 MHz.

Er werd gezamelijk afgeteld en onder geklap van de omstaanders vertrok de ballon pijlsnel de hoogte in. Luttele seconden later verdween die al in de regenwolken. De aandacht verschoof nu naar het ontvangststation en de kaartjes op de sondehub website. Zelf had ik de SDR thuis ingesteld op de frequentie van de eerste lancering in de hoop dat die het signaal kon oppikken tijdens mijn afwezigheid. De eerste rapporten kwamen snel binnen en ook mijn station zag ik verschijnen. Via Twitter bracht ik ook nog Patrick ON4CDJ op de hoogte die zelf ook klaar zat om mee te volgen.

Lancering

Mijn medebezoekers waren ondertussen richting foodtrucks getrokken voor een heerlijk warme pasta en een Luikse wafel. Na nog even blijven rondhangen bij de UBA stand heb ik ze vaarwel gezegd en de rest van de site nog bezocht.

Eénmaal thuis ben ik blijven tracken, de lanceringen van 15u30 en 17u op zich had ik gemist ter plekke. Maar ik kon ze nog perfect ontvangen totdat ze onder de 500m doken bij het afdalen. De eerste twee sondes werden zeer dicht in de buurt van het vliegveld van Beauvechain gerecupereerd, de derde kwam neer in een veld tussen de dorpjes Jauche en Jandrain.

De laatste sonde was een beetje raar in die zin dat het callsign en frequentie (434.300) niet aangekondigd was. Normaal had het ON4IR en 434.500 moeten zijn, maar niet getreurd, de sonde werd zelfs tot in Denemarken ontvangen door Brian OZ1SKY.

Landingsplaats ON5RTR

Enkele linken naar de dashboards met data van de drie sondes :

Op 25 september zullen er ook nog drie sondes gelanceerd worden, kan je zelf niet tracken, dan kan je via de website van Sondehub online meekijken : https://amateur.sondehub.org/#!mt=Mapnik&mz=8&qm=0&mc=50.96189,4.9054

Zie ook nog een eerdere post op deze site voor de details : https://www.on4aob.be/bijeenkomst-9-september-2022