Er was eens…

Een website. En niet zomaar eentje, maar deze website.
In december 2000 kon je eindelijk als particulier makkelijk een domainnaam aankopen. Toen ik die dag ook voor het werk de nodig domainen moest aankopen, heb ik ook on4aob.be vastgelegd. Homebanking bestond amper, ja als een offline toepassing. Dus tijdens mijn middagpauze even naar de bank een beetje verderop in de straat aan het loket een overschrijving gaan doen. Fier met de aankoop kon het bouwen van de site beginnen.

De site bestond echter al langer, maar niet op een eigen hosting en domain. Enkele jaren eerder (als mijn geheugen me niet in de steek laat) kon je gratis een webruimte krijgen bij DMA oftewel Digitale Metropool Antwerpen. Een schamele 750 kB was gratis te gebruiken, je kreeg er ook een email adres bij @mail.dma.be. Dit was een iniatief van de stad Antwerpen eind jaren 90. Van CSS opmaak was er amper sprake, Netscape domineerde de browsermarkt en de eerste ADSL lijnen tegen fabelachtige snelheden van 1 Mbps kwamen op de markt. Telenet bestond ook al met de bekende kabelmodems.

Helaas heb ik er niets meer van kunnen terugvinden buiten de startpagina van DMA zelf. Een handig hulpmiddel in deze zoektocht was de Wayback machine. Een digitaal website archief. Niet alles wordt bijgehouden, maar je kan wel een idee vormen. Ook deze site is een aantal keren geindexeerd, zelf heb ik de code nooit bijgehouden. Wil je zelf op ontdekkingstocht, klik op de link hieronder.

http://web.archive.org/web/20010601000000*/https://www.on4aob.be/

Wat kunnen we leren uit de verschillende screenshots?
Domain werd aangekocht op 12 december 2000 (4 jaar later wordt één van mijn dochters op de dezelfde dag geboren), de HOB ronde was op een woensdag om 21u en de eerste keer was op 23 augustus 2007, er was een voicemailbox actief, we gingen met een bus contesten, Flash was hot, een 386 PC nog niet afgeschreven, …

Als afsluiter een paar screenshots (klik er op om ze groter te zien).